Komunikacja autobusowa

Na pytania odpowiadają nasi Radni oraz Sołtys.
Lusia1201

Re: Komunikacja autobusowa

Post autor: Lusia1201 » pn wrz 10, 2018 7:29 am

Czy ktoś wie czy jest jakaś szansa aby rozkład autobusu został dostosowany do dzwonków w szkole? O ile rano jeszcze w miarę to się zgrywa o tyle popołudnie to dramat.

awojciech

Post autor: awojciech » sob paź 27, 2018 5:09 am

Właśnie ruszyła ankieta dotycząca komunikacji. Wato wypełnić http://grodzisknews.pl/chcesz-zmian-w-k ... j-ankiete/
Podrawiam

BolzZ

Post autor: BolzZ » pt sty 24, 2020 2:07 pm

Minęło trochę czasu... Jak teraz wygląda sytuacja komunikacyjna? Pytam pod kątem dojazdów do szkoły średniej do Grodziska z Książenic.

Lusia1201

Post autor: Lusia1201 » pt lut 07, 2020 12:52 pm

Nic się nie zmieniło. Miała być przeprowadzona weryfikacja aby autobus miał zmienioną trasę, zabierał dzieci z ulic oddalonych od Mazowieckiej i cisza totalna w temacie

BolzZ

Post autor: BolzZ » czw lut 20, 2020 11:08 am

Dziękuję za odpowiedź. Niemniej szkoda, że różne zapowiedzi i plany jakoś tak niespecjalnie są realizowane. Nad zamieszkaniem w Książenicach myślę już od jakichś sześciu chyba lat, i wiele spraw nadal jest na podobnym etapie jak wówczas.

Lusia1201

Post autor: Lusia1201 » śr lut 26, 2020 9:16 am

Odnoszę wrażenie że w ostatnim czasie nic nie jest realizowane. Ewidentnie kurz osiadł na wszystkim i tyle.
Ani komunikacja, ani rozbudowa szkoły. Za chwilę nie będzie już nawet zerówki w szkole bo jest taki dramat pod wzlędem ilościowym.
Tak bardzo wszyscy chcieli zmienić sołtysa bo poprzednia Pani sołtys była "niewidoczna" jeśli ona była "niewidoczna" to totalnie nie wiem co można powiedzieć o nowym Sołtysie :(

Cyberskoker

Post autor: Cyberskoker » czw mar 12, 2020 9:14 pm

Jakiś czas temu, z powodu poważniejszej awarii auta, zmuszony byłem przesiąść się na kilka dni do komunikacji publicznej.

W Warszawie zaczynam pracę o 7-ej, niedaleko Centrum i stacji Śródmieście. Aby zdążyć na czas wyjeżdżałem autobusem linii 2 o 5:20. O 5:40 byłem na dworcu PKP. O 6:05 odchodził "Bolimek" do Dworca Centralnego (aktualnie odchodzi o 5:51), na który dojeżdżał o 6:25. Pół godziny na dotarcie do miejsca pracy to wystarczający zapas.

Koniec pracy o 15-ej i droga powrotna: "Bolimek" odjazd z Centralnego 15:25 (aktualnie 15:30), przyjazd do Grodziska o 15:55. Autobusy do Książenic: linia 9 na osiedle o 16:08 lub linia 2 o 16:16.

Ogólnie powiem tak - nie byłoby najgorzej, gdyby nie konieczność pokonania pieszo półtorakilometrowego odcinka do przystanku na Mazowieckiej. Idealnie byłoby, gdyby w środku osiedla (może na Plantach) była pętla dla wszystkich linii: 2, 9 plus 3 i 4 z Radonii. Sama 9, rzadko zajeżdżająca na osiedle, nie jest zbyt wygodna ze względu na to, że krąży jeszcze po Grodzisku. Gdybym mógł wsiąść do linii 2 na osiedlu, naprawdę poważnie bym się zastanowił nad rezygnacją z codziennej jazdy do pracy samochodem. Oczywiście autem jest szybciej, ale po całym dniu pracy to też jest dodatkowy wysiłek, a w pociągu można trochę odprężyć się i odpocząć.

Jednak podstawowy warunek to pętla na osiedlu. 300 metrów spacerkiem a 1,5 km to jednak duża różnica.

winiak61

Post autor: winiak61 » pt mar 13, 2020 9:55 pm

Wszystko ładnie pięknie jak pracujesz w centrum. Gorzej jak pracujesz w miejscu gdzie z centrum dojazd trwa kolejna godzinę ;)

Cyberskoker

Post autor: Cyberskoker » ndz mar 15, 2020 8:12 pm

Opisałem swoje doświadczenie. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że dla kogoś innego choćby praca w innych godzinach może skutkować zupełnie innym.

FerdPawlows

Post autor: FerdPawlows » wt mar 24, 2020 11:55 am

awojciech pisze:
sob paź 27, 2018 5:09 am
Właśnie ruszyła ankieta dotycząca komunikacji. Wato wypełnić
Podrawiam http://grodzisknews.pl/chcesz-zmian-betsson-w-komunikacji-autobusowej-wypelnij-ankiete/
To był dobry pomysł. Czy możemy powtórzyć w tym roku?

multipolisa

Post autor: multipolisa » pt wrz 11, 2020 12:01 pm

Czy ktoś się orientuje jakie są teraz ceny biletów?
Wczoraj dziecko mnie poinformowało, że jego dojazd z Książenic do stacji PKP w Grodzisku to koszt 3 PLN w jedną stronę i to już ze zniżką dla ucznia. To by oznaczało, że stawki są większe niż w Warszawie.

Pozdrawiam,
Grażyna

kucharp

Post autor: kucharp » czw wrz 17, 2020 9:45 pm

multipolisa pisze:
pt wrz 11, 2020 12:01 pm
Czy ktoś się orientuje jakie są teraz ceny biletów?
Wczoraj dziecko mnie poinformowało, że jego dojazd z Książenic do stacji PKP w Grodzisku to koszt 3 PLN w jedną stronę i to już ze zniżką dla ucznia. To by oznaczało, że stawki są większe niż w Warszawie.

Pozdrawiam,
Grażyna

Zniżki ulgowe są tylko na bilet miesięczne.

Pozdrawiam Piotr

multipolisa

Post autor: multipolisa » wt wrz 22, 2020 12:51 pm

No to super!
Pytanie do Sołtysa i naszego Radnego:
Dlaczego tak drogo i taka kiepska obsługa? Dlaczego autobus nie może jeździć w regularnych godzinach np. co 30 min. po tej samej trasie, aby nie było kombinowania z rozkładem jazdy? Dlaczego mimo tak dużej ilości mieszkańców komunikacja miejska pracuje niemalże bez zmian od 10 lat? Mieszkam tu wystarczająco długo, aby odczuć "na własnej skórze", że bez samochodu w zasadzie funkcjonować się nie da a od czasu, gdy nasze osiedle było jeszcze PGR-em niewiele w tej kwestii się zmieniło. Gdyby komunikacja funkcjonowała w prosty sposób tak jak np. kolejka WKD wielu z nas nie musiało by posiadać 2 samochodów i robić za szofera dla naszych dorastających dzieci. Co z osobami starszymi, których jest coraz więcej? Jak mają dojechać do lekarza, gdy w środku dnia autobusy jeżdżą co 1,5h? I propozycja dla osób, które problemu nie widzą: zostawcie samochód w garażu na 1 tydzień i spróbujcie funkcjonować bez niego a zobaczycie z czym muszą borykać się sąsiedzi, którzy z różnych powodów auta nie mają.

Pozdrawiam,
Grażyna

andrzej_wawa

Post autor: andrzej_wawa » wt wrz 22, 2020 1:41 pm

Popieram przedmówczynię. Do Grodziska wolałbym podjechać (i wrócić) autobusem zamiast samochodem, zwłaszcza jeśli mi się nie spieszy. W weekend też!

ODPOWIEDZ